Je foto’s veilig bewaren is vaak een uitdaging, hoe ga je te werk? Thuis en onderweg?

Thuis

Ik heb een NAS, een externe harde schijf aangesloten op het netwerk, waar ik al mijn foto’s, de RAW beelden, op bewaar. Het gebruik van een dergelijke netwerkschijf geeft je het voordeel dat je met beperkte opslagcapaciteit kan beginnen en later makkelijk nog kan uitbreiden, alsook dat je kan kiezen voor toestellen waar meerdere harde schijven in passen en deze kan instellen zodat ze automatisch een backup vormen. Stel dat 1 schijf stuk gaat, ben je jouw foto’s niet kwijt.
Wat gebruik ik?

Onderweg

Onderweg ga ik op 2 manieren te werk, met de laptop en een externe harde schijf.
Laptop

De laptop gebruik ik graag om al snel eerste resultaten op een groter scherm te kunnen bekijken en eventueel paar kleine retouches in LightRoom. Ik heb 1 folder locatie waar ik elke reportage in opsla. Vroeger maakte ik opnames in jpg + raw, en sloeg ik elk type in aparte folder op. Deze folder zal eveneens automatisch gebackupped worden naar de nas-schijf zodra ik een internet verbinding heb. Heden beperk ik me enkel tot RAW, je kan nu eenmaal makkelijk exports maken naar jpg indien gewenst via Lightroom of andere tools.

Externe harde schijf

Zeker bij heel belangrijke opdrachten, kopieer ik de bestanden eerst naar de laptop maar ook direct naar een externe harde schijf. Mocht er om welke reden dan ook iets fout lopen met de laptop, heb ik een backup.

Tip: door het gebruik van een Synology netwerkschijf kan je gebruik maken van ingebouwde apps, zoals Synology Drive. Dit programma maakt het mogelijk om een folder van jouw computer automatisch te backuppen naar de netwerkschijf, van eender aar je bent, zo lang je maar internet connectie hebt. Ikzelf heb 1 hoofdfolder op mijn laptop “Fotografie” en het stuurt automatisch nieuwe foto’s naar de netwerkschijf bij een internet verbinding. Doordat ik het ingesteld heb dat het enkel backup is en niet synchroniseren (dus in 2 richtingen) kan ik bij plaatsgebrek op de laptop zonder zorgen aantal fotoreportages verwijderen. Wil ik er later aan verder werken, kan ik ze terug van de netwerkschijf halen.

Andere opties

Online backup
Om je geen zorgen te maken over de capaciteit kan je ook kiezen voor online opslag en backup. Nadeel hier is dat je foto’s pas worden opgeslagen als je een internet verbinding hebt en afhankelijk bent van een third-party partij. Je moet er op vertrouwen dat jouw foto’s goed bewaard blijven, alsook veilig.